Den nye tickeren på Facebook

Facebook har den siste uken rullet inn en ny “ticker” (vet ikke hva det heter på norsk). Her raser det inn med alle slags updates basert på hvor mye du subscriber på hver kontakt du har på Facebook. Dette er mer eller mindre forhåndsinnstilt av Facebook, men påvirket av deg selv etter hvem du velger som nære venner vs bekjente. Du kan manuelt endre på disse innstillingene. Men det kan ta tid om man har noen hundre venner… Uansett så raser det inn med hva vennene dine kommenterer på, hva de liker, og mye annet uinteressant fjas.

Mange liker ikke dette. Hvorfor skal alle se de private tingene jeg skriver hos vennene mine? Problemet er at disse tingene aldri har vært private! Det er bare at det er mer synlig nå at det ikke er privat. Hvis moren din kan se hva du skriver hos venner som dere ikke har felles, så er det fordi posten/bildet enten er tilgjengelig for alle eller av venners venner (din venninnes venners venner = alle dine venner også!). Og hvis hun har et privat bilde som du er tagget i, så kan plutselig alle vennene dine se bildet. Det har ingenting med tickeren å gjøre. Men den gjør det selvsagt mer synlig. Det blir som et live overvåkningskamera, og man kan se når du er aktiv (Kanskje sjefen din som er syk har ekstra god tid hjemme til å følge med på tickeren?). Men du bør også være bekymret over at ting du kommenterer blir lagret inne på profilen din. Men her kan du trykke på krysset på høyre side av innlegget og velge at slike ting skal skjules på profilen din. Det vil likevel dukke opp på tickeren hos venner hvis du kommenterer på felles venner sine innlegg, eller innlegg som deles utover vennekretsen (venners venner, eller public/verden).

Så hva skal man gjøre? Vente på at Facebook skal lytte til alle bønnene om å fjerne tickeren? Kommentarene er der fortsatt! Og moren din kan fortsatt lese alle fyllakommentarene dine om du poster på “offentlige” innlegg. Og man har ingen garanti for at vennene dine ikke deler fyllabildene fra festen i helga, og at de tenker på å gjøre de private. Man må innse at Facebook er et sosialt nettverk, ikke et privat nettverk. Og ting som har private innstillinger i dag, kan deles med hele verden i morgen. Ikke nødvendigvis fordi Facebook gjør noe feil, men fordi eieren av innlegget kan endre hvem som kan se det (eller noen kan kopiere bildet og dele det videre). Eller de kan legge til en ny venn (moren din, f.eks.) som helst ikke skulle sett det du skrev (vi snakker jo her om ting du kommenterer på andres profiler, og det er jo ikke du som bestemmer innstillingene på deres ting).

Når det gjelder din egen profil, og du liker det litt privat, så finkjem privatinnstillingene. Venner og venner / Public/verden/alle endres til kun venner. Eller kanskje du har laget en gruppe med nære venner. Da kan du sette det til kun dem om det er mulig. Og ikke del ting som ikke tåler offentlighetens lys… You never know…

Ellers må du ikke glemme at Facebook er rimelig åpent. Ikke ved at alle kan lese tingene dine (med mindre man slurver med innstillingene), men at vennene dine kan det, og at man gjerne legger til “venner” man knapt kjenner. Du har ikke alltid det publikumet som passer til det du publiserer. Så før du skriver, tenk over at tanta di, moren din, din verste fiende (om du skriver på andres ting), folk du ikke kjenner, mindreårige, osv, kan lese det! Den arbeidsledige onkelen din kan bli kanske “overrasket” over kommentaren din på en annens status om hvor late folk som ikke får seg jobb er. Eller kanskje du glemte at du la til datteren till kollegaen din i fjor?

Så mens du venter på at Facebook skal forbedre de nye endringene (en enklere måte å endre hva man subscriber på hvem, hadde vært fint), så se på endringene som en vekker. Når du skriver noe, blir det tilgjengelig for en bråte med folk som kan ta ting ille opp, bli såret, evt. misbruke det du publiserer, eller rett og slett få dårlig inntrykk av deg (fyllabilder, osv). Og skal man f.eks. baksnakke noen, så kan man f.eks. bare droppe å gjøre det!

Og husk at når innlegget du kommenterer, deles med “kun” venner. Så er det ikke dine venner det menes, men hun du kommenterer hos sine venner. Har du sjekket igjennom hele vennelisten hennes?

Kanskje på tide å tørke støv av filteret?

Tags: , , , , ,

Leave a Reply